De opkomst van Cloud Computing

Cloud computing is een van de belangrijkste technologieën die de manier waarop we werken en spelen beïnvloeden. De cloud helpt bedrijven niet alleen de IT-hoofdpijn te verminderen, maar verhoogt ook de productiviteit en de veiligheid. Het helpt ook kleine bedrijven gebruik te maken van de nieuwste computertechnologie tegen veel lagere kosten. Dit is wat u moet weten over waarom de cloud belangrijk is en hoe deze uw bedrijf kan helpen.

Infrastructuur als dienst

Bij IaaS (Infrastructure as a service) is de klant verantwoordelijk voor het beheer van alles, van het Operating System en de middleware tot de gegevens en de toepassingen. De dienstverlener zorgt voor andere taken, zoals virtualisatie, servers, opslag en netwerkverantwoordelijkheden. Klanten worden gefactureerd op basis van de hoeveelheid middelen die zij gebruiken, zoals CPU-cycli, geheugen, bandbreedte en meer. Voorbeelden van IaaS-producten zijn Amazon Web Services en Microsoft Azure.

Sommige bedrijven gebruiken IaaS als onderdeel van hun “lift and shift”-strategie, waarbij ze hun gegevens en toepassingen naar de cloud migreren. Een klein bedrijf kan bijvoorbeeld zijn bestands-, e-mail- en webservers naar de cloud migreren in plaats van ze op locatie te hosten.

Anderen kunnen IaaS gebruiken als onderdeel van hun noodherstelplan. Aanbieders van clouddiensten slaan redundante back-ups op in verschillende datacenters. Zelfs als er een probleem is in een van hun datacenters, worden uw gegevens ergens anders veilig opgeslagen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun gegevens te herstellen als deze worden gestolen, per ongeluk worden gewist of worden vernietigd door een overstroming, brand of andere natuurrampen.

Voordelen van de cloud

De cloud kan uw bedrijf helpen geld te besparen, flexibeler te worden en efficiënter te werken. Bedrijven kunnen hun fysieke IT-voetafdruk verkleinen en het vervelende, intensieve werk dat gepaard gaat met het beheer van datacenters elimineren. Cloudoplossingen helpen ook uw personeel efficiënter te werken, of ze nu thuis zijn, op kantoor, in een koffiebar of waar dan ook.

Optimaliseer uw IT-budget

Door het bedrijf onderhouden datacenters zijn duur. Dat geldt ook voor de IT-professionals die ze onderhouden. De cloud helpt bedrijven deze kostenproblemen te beperken door dure IT-infrastructuur te elimineren. Klanten melden dat ze tussen de 30 en 50 procent besparen door over te stappen op de cloud. Met minder infrastructuur om voor te zorgen, hoeven IT-medewerkers niet urenlang servers te patchen, software bij te werken en ander vervelend onderhoud uit te voeren. Bedrijven kunnen in plaats daarvan de kostbare aandacht van de IT-afdeling richten op taken met een hogere waarde.

Het pay-as-you-go model biedt bedrijven de mogelijkheid om wendbaar te zijn. Omdat u niet vooraf een grote investering hoeft te doen om aan de slag te gaan, kunt u oplossingen inzetten die vroeger te duur (of te ingewikkeld) waren om zelf uit te voeren. De cloud biedt u ook de elasticiteit die u nodig hebt om uw omgeving naar behoefte te schalen, zonder dat u extra hoeft te betalen voor wat u niet nodig hebt.

Laten we zeggen dat u een accountantskantoor runt. Tijdens het belastingseizoen vertienvoudigt het verkeer naar de website die u host. Om die piek op te vangen, heeft u apparatuur nodig die het tienvoudige van het normale verkeer aankan. Dat betekent extra betalen voor de stroom die u slechts een fractie van de tijd nodig hebt. Dit is geen probleem in de cloud. Als het verkeer naar uw website toeneemt, schalen de middelen ter ondersteuning van de site automatisch mee. Met een cloudoplossing betaalt u alleen voor wat u gebruikt. Zo kunt u aan uw vraag voldoen zonder veel geld uit te geven aan uw eigen serverhardware en alles wat daarbij komt kijken.

Hoewel veel slanke bedrijven afhankelijk zijn van cloud computing, stoppen ze meestal niet bij cloud-gebaseerde oplossingen. Ze kunnen ook hun boekhouding, personeelszaken en salarisadministratie uitbesteden, en waarschijnlijk huren ze hun gebouwen niet zelf.

Altijd en overal toegang

Met de cloud hebt u op verzoek toegang tot alle bestanden en toepassingen die uw bedrijf aansturen, van vrijwel overal ter wereld. Hierdoor kunnen werknemers altijd en overal productief zijn en kunnen bedrijven een consistente gebruikerservaring bieden op verschillende kantoor- of filialocaties.

Stel, u bezoekt een klant en beseft dat u het voorstel waarvoor u de hele nacht bent opgebleven, hebt laten liggen. In een wereld zonder de cloud is de enige manier om dat voorstel te krijgen het fysiek op te halen. Maar in een wereld met de cloud hebt u overal ter wereld met een internetverbinding toegang tot dat voorstel.

Ondanks de voordelen van de cloud zijn er nog steeds bedrijven die de software en database liever on-premise houden. Het kan hier dan ook gaan over wettelijke of operationele redenen. Het blijft belangrijk om alle voor- en nadelen te bekijken. Zorg ervoor dat u weet of het nodig is in uw type organisatie.