5G: EEN NIEUWE TECH-REVOLUTIE?

5G is véél meer dan alleen maar een upgrade van 4G. De impact van deze bliksemsnelle verbinding is enorm : sommige experten schreeuwen dat 5G een nieuwe industriële revolutie kan teweeg brengen. Is dat ook zo ? Wij geven een blik achter de schermen.

Welke voordelen biedt 5G?

In eerste instantie denk je met 5G meteen aan je smartphone. Vreemd genoeg ga je op vlak van smartphone weinig verandering merken. Alle smartphones zullen op termijn verbinding kunnen maken met 5G-netwerken en als eindgebruiker ga je weinig verschil merken. De kenmerken van 5G-netwerken zoals een hogere bandbreedte, de lage latency en de mogelijkheid tot netwerk slicing zijn niet zo relevant voor je smartphone. Hier zitten de grote voordelen niet.

Maar waar zal de impact dan wel extreem groot zijn en waar zitten de valkuilen ?

Snelle communicatie

De prestatie-boost van 5G zal met factor 10 vergroten ten opzichte van 4G op vlak van internetsnelheid. TV en film zal je ervaren als nooit tevoren. Maar de kern van enthousiasme voor 5G wordt hier gevormd door de enorme toename van de capaciteiten van computers die het gevolg zal zijn van massale verbeteringen in communicatie en buitengewoon grote hoeveelheden datatransfer. Dit kan leiden tot een nieuwe Industriële Revolutie met nieuwe werkgelegenheid tot gevolg en een stimulatie van nationale economieën. Schattingen suggereren dat we in de komende jaren letterlijk miljoenen 5G-basisstations op aarde en 20.000 nieuwe 5G-satellieten in een lage baan om de aarde zouden kunnen zien, verbonden met 200 miljard zendobjecten.

Data bescherming

Meer en snelle datatransfer wil ook zeggen dat we onze security moeten aanpassen aan die extra mogelijkheden die 5G zal bieden. Voor overheden en bedrijven is de uitdaging op vlak van security enorm groot. Vooral op vlak van cybersecurity is er een potentieel probleem en risico. De Chinese technogigant Huawei is wereldleider op het gebied van 5G-technologieën en heeft in de afgelopen tien jaar hierin al $ 2 miljard geïnvesteerd. Dit plaatst hen zelfs vóór Amerikaanse techreuzen die normaliter de ontwikkeling van dergelijke nieuwe technologieën domineren. Huawei wordt ook in opspraak gebracht met cyberspionage en Volgens Time magazine bestaat de angst dat zodra alles ̶ fabrieken, energiecentrales, ziekenhuizen, luchthavens en meer ̶ is verbonden door 5G, een aanhoudende cyberaanval tot maatschappelijke ineenstorting zal kunnen leiden…